Mam obydwie oferty prepaid,i już mi się dwa razy zdarzyło,że pomyliłem się,i ściągałem w ramach nocnego transferu z karty orange free.Jak zrobić,aby nie dochodziło dom kolejnych pomyłek.Czy jakieś ustawienie w windows-profil,program powodowałby,że gdy wybrałbym profil play online,to nie łączyłoby mnie z kartą orange free i odwrotnie.Problem w tym,że obydwie sieci łączą sie przez ten sam numer,wiec czy jest możliwy jakiś inny sposób?
A w jaki sposób łączysz się przez dwie karty ? Masz jakiś adapter dual-SIM czy dwa modemy ? Ja od dawna szukam możliwości korzystania z dwóch kart jednocześnie w jednym modemie, ale niestety nie udało mi się to. Ale gdym miał, to pewnie router z OpenWRT czy DDWRT i ustawienia polączenia/rozłączenia z odpowiednim APN w Cronie
Mam jeden modem,i przekładam karty.I własnie już drugi raz miałem akcje,że obudziłem się,np o drugiej w nocy,i włączyłem pobieranie,a że człowiek w nocy przyspany,to nie zauważyłem,że w modemie jest orange free i bonusowe megabajty poszły się w****.Nie po to kupiłem nocny transfer.Mam jeszcze drugi modem w samsungu-ale 2G,i nawet jak obydwa są podłączone,to wyskakuje mi,przy lączeniu,z pomocą połączeń sieciowych windows,że tylko mogę korzystać z modemu 2g.
Lub czy jest jakiś sposób,gdybym dokupił sobie drugi modem,to za pomocą aplikacji orange łączyło by mnie z orange.Mam aplikacje play,i ta niestety łączy i z orange i play,więc chyba ta aplikacja od orange robi tak samo?Sprawdzał ktoś?A może w orginalnym menadżerze huwaei da się coś ustawić.Może program top net info?Jakiś soft,który by rozpoznawał karty sim,i ich nie mylił po skonfigurowaniu?W menadżerze sieciowym windows już sie bawiłem,i nie znalazłem sposobu!
Raczej wątpię aby takie coś było możliwe w menadżerze od modemu. W Windowsie już prędzej. Jest coś takiego jak Harmonogram zadań Windows - tam można np. zaplanować uruchamianie programów o określonej godzinie na określony czas, więc być może dało by się zamiast programu uruchomić połączenie z Internetem według APNu, ale szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, bo nie próbowałem.
Najlepiej byś musiał kupić drugi modem i router z OpenWRT, np. Tp-Link MR 3420 i wgrać soft Gargoyle, do tego aktywny Hub USB i wpiąc do niego te dwa modemy. A wtedy mógłbyś sam zaplanować o której godzinie ma się połączyć przez Orange, a kiedy przez Play. OpenWRT ma wiele przydatnych opcji, tylko trzeba znać trochę Linuksa i mieć czas aby się tym pobawić. Jak Cię taka opcja zainteresuje to wejdź na stronę eko.one.pl, tam jest też forum, możesz poszukać i popytać jak by wyglądała taka konfiguracja.